Trh s organickými víny v USA roste, šanci mají i vinaři z EU
Trh organických a přírodních vín v USA stále roste. Přirozenou vstupní branou pro evropské producenty je město New York, kde se koná řada vinařských veletrhů. Vystavovali tu i čeští vinaři.

Ilustrační foto: Shutterstock
Podle odhadů výroční zprávy Organic Wine Market Forecast to 2028 – COVID-19 Impact and Global Analysis za rok 2022 lze předpovědět, že trh s organickými víny dosáhne do roku 2028 obratu 24,6 mld. USD ze stávajících 12, 7 mld. USD v roce 2022. Stejná zpráva odhaduje, že USA a Kanada zaznamenají během prognózovaného období nejvyšší nárůst, a to až 14 %. Co se týče přírodních vín, na maloobchodní straně dosahují tržby v USA kolem 200 milionů USD ročně. Jedná se ale spíše o konzervativní odhad. Podle odborníků totiž řada vinařů své produkty do této kategorie nezahrnuje.
Nejasnosti v certifikaci
Je třeba počítat s tím, že USA a EU mají jiné požadavky na certifikaci organického vína. Pro přírodní vína pak neexistují jasně stanovené předpisy, proto je tento trh obtížné sledovat. Jde v podstatě o jakýkoliv výrobek, kdy se během procesu fermentace nepoužívají téměř žádné chemické přísady.
Vstupní branou pro evropské vína každopádně zůstává New York. Organická a přírodní vína mají své zastoupení na prestižním newyorském veletrhu Vinexpo America. V rámci něho se koná WOW! – World of Organic Wines and Spirits. Vinexpo je i díky podpoře Ministerstva zemědělství ČR a zastupitelských úřadů ČR ve Washingtonu a v New Yorku české vinařské veřejnosti dobře známo.
Významný je také brooklynský putovní festival Raw Wine, kterého se každoročně účastní řada evropských vinařů. Festival Raw Wine se nekoná pouze v New Yorku, ale putuje po dalších metropolích světa – konal se například v Londýně, Berlíně, Montrealu, Los Angeles či Miami. Rájem přírodních vinařů v New Yorku jsou hlavně Brooklyn a Queens, kde se nacházejí také uznávané restaurace s bohatým výběrem naturálních vín (například The Four Horsemen ve Williamsburgu či Ten Bells v Bushwicku). Přírodní vína jsou nyní v nabídce nejvíce skloňovaných restaurací v New Yorku.
To, že je New York důležitý trh, reflektuje například také skutečnost, že se zde loni konal španělský veletrh přírodních vín a potravin Viniesta. Veletrh měl svou premiéru v roce 2021 ve španělském Cádizu, jeho americký debut přišel do New Yorku o rok později.
Čeští vinaři v New Yorku
Význam amerického trhu si uvědomují také vinaři ze střední a východní Evropy. V listopadu 2022 se v New Yorku vůbec poprvé uskutečnil festival přírodních vín Karakterre. Jednalo se o jubilejní 10. ročník veletrhu, který se organizátoři rozhodli „oslavit“ právě v New Yorku ve spolupráci s Rockefellerovým centrem. Během festivalu se americkému odbornému publiku představilo více než 50 organických a biodynamických vinařů ze střední a východní Evropy včetně několika vystavovatelů z Česka. Kritérii pro účast na tomto veletrhu byla udržitelnost a potvrzení postupů a hodnot přírodního vinařství.
Potenciálně zajímavé akce se konají ale také na dalších místech USA. Za zmínku stojí například veletrh Nat Diego, který se koná od roku 2018 v San Diegu, nebo Wild World festival v Austinu (Texas) založený v roce 2019.
Ačkoli se jedná o spíše okrajový segment vinařského průmyslu (očekává se, že v roce 2023 budou organická tvořit v USA kolem 3,4 % z celkového prodeje vín), může USA znamenat pro české vinaře potenciálně zajímavý trh. Povtrzuje i zmíněný 10. ročník festival Karakterre. Česká vína mají na americkém vysoce konkurenčním trhu velmi dobrou šanci na úspěch.
Lucie Hindlsová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v New Yorku