FINŠTÍ IMPORTÉŘI NAVŠTÍVILI ČESKÉ MINIPIVOVARY

Finští dovozci a specialisté na český ležák navštívili vybrané minipivovary v Česku, aby rozšířili svůj sortiment jak o nové značky, tak i o další, moderní druhy českého piva – zejména „craft beers“. Takto inovovaná nabídka by měla nejen reagovat na nynější rostoucí poptávku po pivních produktech, ale také lépe odpovídat dlouhodobě se měnícím spotřebitelským preferencím jak ve finské maloobchodní síti, tak i v restauracích a hospodách.

Foto: Jana Arhio

Návštěvu vybraných středočeských minipivovarů zaměřenou na podporu exportu jejich piv do finských obchodů i restaurací zorganizovalo Velvyslanectví ČR v Helsinkách 22.-24. září ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Pětičlenná delegace se skládala ze zástupců čtyř největších finských importérů českého piva (Servaali, Momentin Group, Brew Seeker, Momentin Baltics), segmentu HoReCa (Momentin Restaurants) a jednoho z nejznámějších finských „pivních“ novinářských guru Heikki Kähkönena, spolumajitele finského nejčtenějšího online časopisu Viisi Tähteä se sto tisíci čtenáři měsíčně.

SVATOVÁCLAVSKÁ SLAVNOST I MINIPIVOVARY

Během Svatováclavské slavnosti českého piva 2021 v Národním domě na Vinohradech se finští importéři setkali se zástupci vybraných českých pivovarů (Lobkowicz, Kutná hora, Starobrno, Krušovice, Březňák, Platan), jakož i vedením ministerstva zemědělství, Českého svazu pivovarů a sladoven a Českomoravského svazu minipivovarů.

Během následující dvoudenní cesty se členové delegace seznámili s technologickými postupy a výrobou šesti středočeských minipivovarů: Antoš ve Slaném, v jehož dvou provozech byla během posledních jedenácti let úspěšně obnovena pětisetletá tradice vaření slánského piva, Zichovec, který začal s výrobou piva před pěti lety v budově bývalé tankové střelnice lounských kasáren, Vinohradský pivovar, kde byla tradice piva sahající až do roku 1893 obnovena v roce 2013, Libertas, jehož specialitou jsou silná piva zrající v dřevěných sudech po skotské whisky či americkém bourbonu, Uhříněves, na jehož třísetletou historii navázali obnovením provozu v roce 2015 potomci bývalých vlastníků pivovaru, renomovaných pražských sládků a úspěšných restauratérů a mezi jehož speciality se řadí například podzimní kaštanové pivo, PANACZECH, jehož produkty majitelé pojmenovali po bozích ze severské mytologie (Thor, Loki, Freya aj.)

Finští exportéři ochutnali celou řadu vzorků od lagerů přes pšeničné pivo až po speciality pro českou pivní produkci trochu netradiční: American Pale Ale, India Pale Ale, India Pale Lager či nealkoholické a ovocné pivo. Kromě samotné chuti finští partneři ocenili technologickou vyspělost a řízení kvality výroby českých minipivovarů, stejně jako další parametry, které jsou příslibem navázání dlouhodobé exportní spolupráce se zemí, kde je tradiční české pivo velmi oblíbené, avšak méně známá speciální ručně vyráběná piva ve zdejší nabídce zatím citelně chybí.

Jana Arhio, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Helsinkách

 

FOTOGALERIE

Foto: Jana Arhio

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět