ČEŠTÍ PRODUCENTI MASA JSOU O KROK BLÍŽ K VÝVOZU NA FILIPÍNY

Filipíny se řadí mezi největší konzumenty masa na světě. Z důvodu nedostatečných kapacit místního zemědělství a nepříznivých klimatických podmínek není země v produkci masa soběstačná. Poptávku proto naplňují exporty i ze vzdálených zemí. Čeští výrobci masa jsou o krok blíž k tomu, aby taky mohli vyvážet hovězí a vepřové maso na tento perspektivní trh.

Ilustrační foto: Shutterstock

Filipíny jsou zemí s dynamickým ekonomickým růstem a rostoucí střední třídou, což vytváří poptávku po kvalitních potravinách, včetně masa. Navíc změny v životním stylu a stravovacích návycích vedou k nárůstu konzumace masa. Jeho spotřeba má do roku 2026 vzrůst na 4,2 milionu metrických tun. Poptávka po mase roste od roku 2017 každý rok v průměru o 0,6 %. Pokud jde o jeho konzumaci, v roce 2022 byly Filipíny na 14. místě na světě.

KUŘECÍ, VEPŘOVÉ, ALE I HOVĚZÍ

Hlavní masné výrobky konzumované v zemi jsou z kuřecího a vepřového masa. V roce 2021, kdy probíhala ekonomická krize z důvodu pandemie covid-19, byla spotřeba vepřového masa na hlavu na Filipínách asi 10,66 kilogramů na osobu, zatímco na osobu bylo zkonzumováno 14,05 kilogramu drůbežího masa. Zlepšení ekonomické situace přineslo i nárůst spotřeby masa, zejména vepřového. Předpokládá se, že v roku 2023 bylo vepřové maso nejkonzumovanějším druhem masa na Filipínách s přibližně 15 kilogramy na osobu.

Zatímco vepřové a kuřecí maso má stále místo na talíři všech Filipínců, tak hovězí má i díky vyšší ceně pověst svátečního a méně dostupného masa, které si dopřeje jenom užší segment prémiového trhu. Tomu odpovídá i průměrná konzumace kolem 3 kilogramů na osobu. V zemi s více než 113 miliony obyvatel však i takhle malá konzumace představuje zajímavé tržní příležitosti.

OMEZENÁ DOMÁCÍ PRODUKCE

Místní zemědělský sektor nedokáže pokrýt poptávku v plném rozsahu. Domácí produkce je navíc často zasažena výskyty nakažlivých onemocnění zvířat a decimována přírodními katastrofami. Tyto faktory vytvářejí živnou půdu pro zahraniční dodavatele masa, kteří mají co nabídnout díky svým vysokým standardům chovu zvířat a moderním zpracovatelským technologiím. Země je proto závislá na dovozu masa i ze vzdálených zemí. Mezi největší zahraniční dodavatele patří například Brazílie, USA, Španělsko a Austrálie.

ZPRÁVA O KVALITĚ ČESKÉHO MASA

České maso je dlouhodobě známé pro svou vysokou kvalitu a bezpečnost. Díky přísným standardům v chovu zvířat a zpracování masa je české maso vysoko hodnoceno jak na domácím, tak na mezinárodním trhu. O kvalitách českého masného průmyslu se přesvědčili i filipínští veterinární inspektoři, kteří Česko navštívili jako účastníci mise organizované zastupitelským úřadem v Manile v rámci projektu PROPED ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Státní veterinární správou. Uskutečnění inspekční mise je dle filipínských pravidel nezbytným předpokladem pro to, aby byl z Česka na Filipíny umožněn export hovězího a vepřového masa.

Maroš Guoth, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Manile

 

Oops, something went wrong.