Česká pekárenská technologie slaví úspěch v Mongolsku

Hned několik českých firem dodalo do Mongolska kompletní technologii jedné z pekáren v Ulánbátaru. Vůbec poprvé se tak na mongolském trhu objeví housky a rohlíky.

Ilustrační foto Shutterstock

Slavnostní zahájení provozu pekárny Altan Taria, která de facto vyrostla na zelené louce v Ulánbátaru, proběhlo za účasti velvyslance České republiky Jiřího Brodského. Díky českým technologiím se v Altan Taria pečou tři druhy chleba o váze 500-700 g pod obchodními názvy Praga, Tugs a Šimt. Za hodinu pekárna upeče tunu chleba a za den je schopna během nepřetržitého provozu vyrobit až 23 tun. Češi do Mongolska dodali také části zařízení linky na výrobu housek a rohlíků, které jsou na mongolském trhu nabízeny poprvé.

Výroba je plně automatizovaná a k provozu jí postačí pouze přítomnost tří operátorů. Jeden se stará o přípravu hnětačů, druhý odpovídá za správný chod systému tvarování, pečení, kynutí a chlazení. Třetí operátor obsluhuje baličku s řezačkou. Hlavní surovinu při výrobě chleba, tedy mouku si také melou sami v českém mlýně Prokop.

Velvyslanec Jiří Brodský (uprostřed) na návštěvě v pekárně Altan Taria. Foto Altan Taria

Celý projekt pekárny zahrnoval dodávku kompletní technologie plně automatizované linky na výrobu oválného žitno-pšeničného chleba. Na dodávkách zařízení se přitom většinově podílely české firmy. Kynárnu dodaly Liberecké strojírny, vzduchotechniku firma Agtek, Svam dodala systém chladících dopravníků a firma Haku vše opláštila a instalovala chladící systémy. Firmy Certuss a Aquina dodaly zařízení na výrobu páry a úpravu vody. Ústřední část technologického celku, pásovou pec o výkonu 680 kW, dodala společnost J4, která celý projekt zastřešila. Financování projektu o celkové hodnotě 3 mil. eur poskytla ČSOB za podpory státní pojišťovny českého exportu EGAP.

Vardan Khachatryan, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Mongolsku

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět